Zákányi család

A Zákányi Péter (1992) által gyűjtött fényképek esetében nem bontakozik ki egy család lineáris története. A családi albumból kiemelt fényképek sokkal inkább egy olyan – tágabb értelmű – családi keresztmetszetet mutatnak, amely összességében Péter felé mutat.
További összetartó erő, hogy a felvételek mindegyike Székesfehérváron készült. A fényképeken tehát több család is képviseltetve van, viszont – s ez tükrözi a családi album és nyilvántartás milyenségét – egy Zákányi (Kreutz) sincs közöttük.
A képanyagban többször feltűnik Schuller József (1933), Péter anyai nagyapja, láthatjuk szüleinek, Szigli Máriának (1910) és id. Schuller Józsefnek (1909) házassági fényképét, ahol a felsővárosi öltözetet is megfigyelhetjük, Szigli Mária ugyanis a Móri úton lakott, míg id. Schuller József fuvaros a Vértanú utcában.
Péter apai dédapját, Weisz Jánost (1888) is érdemes kiemelni, aki iparos (sütőmester) volt, s a Csapó utca 10. szám alatt tartott fenn sütödét. Az említett Schuller és Weisz családokon kívül láthatjuk még a Molnár család néhány képviselőjét is, akik Péter apai nagyanyjának révén tartoznak a rokonsághoz, Zákányi Imréné (sz. Weisz Etelka, 1930–2011) anyja ugyanis Molnár-lány, Etelka volt.